Wireless мрежи, оптични мрежи.
Wireless мрежи, оптични мрежи.
Някой мож ли да ми каже къде мога да си намеря повече информация за Wireless мрежи, изграждане на оптична мрежа...??? Тази област не ми е много позната, а ми се налага да се запозная по обстойно. Предварително Ви благодаря.
Re: Wireless мрежи, оптични мрежи.
Какво по-точно те интересува? Документация в нета има много ... но ме съмнява да си в достатъчно тежко положение, че да си струва да я четеш наред ...
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...
Интересува ме начина на изграждане на оптична мрежа и създаване на Wireless мрежа.
За оптична се купува "media convertor" или switch, на който можеш да сложиш SFP модул. Цялото нещо е за single или multy mode оптика, като втората е по-евтина от към кабел и оборудване, но позволява по-къси разстояния (от порядъка на 100-150м, бих могъл да проверя с точност).
Ако те интересува по-конкретно мога да дам цени на оборудване и кабел.
За безжична ти трябва access point (или bridge, като в повечето случаи разликата е точно 1 радио бутон в софтуера) и антена, като според това какво ти е устройството ти трябва и преходниче от него към антената.
Ако надежността е крайно съществена не ти препоръчвам да правиш мрежа без пряка видимост. Практически до към 1 km мисля, че 20Mbit не звучат алчно. Ако си в градски условия - по-добре да работиш на 5GHz, което излиза малко по-скъпо, но в натоварен ефир си струва разликата.
И за това мога да дам доста цени на оборудване
Дай по-конкретна информация за обстановката ("техническо задание") : за какво ще се ползва мрежата, къде ще бъде, има ли как да се прокара кабел, има ли пряка видимост и т.н.
Ако те интересува по-конкретно мога да дам цени на оборудване и кабел.
За безжична ти трябва access point (или bridge, като в повечето случаи разликата е точно 1 радио бутон в софтуера) и антена, като според това какво ти е устройството ти трябва и преходниче от него към антената.
Ако надежността е крайно съществена не ти препоръчвам да правиш мрежа без пряка видимост. Практически до към 1 km мисля, че 20Mbit не звучат алчно. Ако си в градски условия - по-добре да работиш на 5GHz, което излиза малко по-скъпо, но в натоварен ефир си струва разликата.
И за това мога да дам доста цени на оборудване
Дай по-конкретна информация за обстановката ("техническо задание") : за какво ще се ползва мрежата, къде ще бъде, има ли как да се прокара кабел, има ли пряка видимост и т.н.
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...
Благодаря за информацията.
Мрежата ще се намира в планински район. Не навсякъде има пряка видимост. Където може ще се копае да се прекарат кабели, а където не - безжична.
Разглеждам някакви възможности за WiMAX. За нормалното функциониране на устройства ще ми е нужно 100Mbps, макар че те могат да работят и на 10Mbps. Ще се предава информация в реално време, данни, видеонаблюдение и т.н. Потока ще е доста голям и надеждността е от голямо значение.
Мрежата ще се намира в планински район. Не навсякъде има пряка видимост. Където може ще се копае да се прекарат кабели, а където не - безжична.
Разглеждам някакви възможности за WiMAX. За нормалното функциониране на устройства ще ми е нужно 100Mbps, макар че те могат да работят и на 10Mbps. Ще се предава информация в реално време, данни, видеонаблюдение и т.н. Потока ще е доста голям и надеждността е от голямо значение.
Успех в начинанието!
Остава да се надяваме в тази натоварена мрежа да работят и модули на ЪнриълСофт
Остава да се надяваме в тази натоварена мрежа да работят и модули на ЪнриълСофт
Преструвай се на умен - мълчи по-често!