Ако не друго - поне кодовите наименования никога няма да им свършат на Intel
Преди 1-2 седмици достигнах до извода, че най-натоварения ми сървър е отеснял и ми е крайно време да се замисля за upgrade. Поразрових се малко и попаднах на "второ поколение i3/5/7", от които i3 не се предлага, i7 няма в България, а i5 (поне според мен) е на изключително приятна цена.
Естествено, взех си една бройка i5-2400 и отделих време да я сравня с Xeon 3065.
Като с всяко хубаво нещо, въпроса е "какво ново?". Intel са положили старание и са преработили порядъчно целия процесор.
Като за начало - бройката при мен, разполага с 4x256KB L2 cache и 6MB L3 cache. За да е по-интересно, вграденото видео споделя същия този cache. Междуядрената комуникация е попреработена и се случва по "ring" шина, от която се очаква да носи по-успешно бъдещите процесори с неизбромо количество ядра
Вкарали са cache за декодирани инструкции, който се очаква да намалява консумацията (и от там топлоотделянето), понеже позволява изключване на част от конвейра по време на работа.
PCI-E също вече е част от процесора, което налага ограничения (би трябвало да е по-сложно да направят дъно с >16x), но пък за стандартно приложение трябва да работи по-добре.
По този въпрос е и промяната, която според мен нормалния човек ще усети най-много. Новото видео прави чудеса, буквално. Със сигурност няма да направи външните видео-контролери излишни, но спокойно играе Quake4 при средни настройки, на разделителна способност 1280x1024.
Приятната част е, че въпросното видео е подвластно на свещения TurboBoost и подлежи на overclock при необходимост (и естествено свободен ресурс от страна на процесора).
Като по-суха статистика - 4те ядра си казват думата. Интересното е, че при тестовете за компилиране, ако му спра паралелната работа, Xeon-а успява да го изпревари (което за 2.33 GHz процесор на 3 години си е направо похвално), но при практически всичко останало разликата е в пъти. Специално за firebird-а разликата е около 2 пъти, както за справки, така и за тежки операции (преизчисление, прехвърляне с 2200 позиции и каквито други бесни извращения се сетих да направя). Очаквам резултата да е по-приятен като го пусна в действие и започне реално да върши няколко неща едновременно.
При parallel bzip2 компресията, например, разликата също е около 2 пъти - 165 секунди срещу 300 за Xeon-а. Ако му отпусна 4 нишки за работа, времето на новия процесор пада до около 120 секунди (правя всички тестове с архивиране на една и съща база, може би разликата ще скочи, ако не се налага pbzip2 да чака gbak от време на време).
Машината се държеше нестабилно под XP, което не е голяма изненада, въпреки предоставените драйвери (HD Tune/Prime95 се самозатваряха без никаква видима причина). Под Windows 7 не усетих никакви проблеми с работата.
Като цяло - мисля, че новите процесори си заслужават парите
Intel Sandy Bridge
Intel Sandy Bridge
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...
-
- Регистриран: 12-11-2004 10:48
- Име: инж. Рад Площаков
- Контакти:
Re: Intel Sandy Bridge
А за какви пари може да се сдобиеш с един? И от кой доставчик (че солитрон май са отсвирили интел, или обратното)