Събирам мнения за отворения хардуер
Събирам мнения за отворения хардуер
Преди малко забелязах http://cubieboard.org/ някъде в безкрайния си поток от глупости за деня. Разгледах малко и реших да си викна една бройка, която може и да дойде до нова година.
Играл съм си с http://www.raspberrypi.org/, което за цената си също е много симпатично, но малко ми пречи липсата на собствен storage (И откровено казано - работеше бавничко).
Подобно устройство може да е много неща - мултимедия, сторидж, работна станция.
Мен лично ми е най-интересн последния момент. Ако е произведено добре, това чудо е подходящо за огромно количество от слабо-натоварени работни места, които извършват някакъв скромен набор от дейности (маркиране в ресторант/'магазинчета' с touchscreen;монитор поръчки;т.н.). Може да му се закачи една голяма sd карта и да прави архиви на нея и куп други неща, за които не съм се сетил.
Интересно ми е да чуя странично мнение по въпроса - има ли потенциален интерес към подобни идеи или да си играя самичък като дойде?:)
Играл съм си с http://www.raspberrypi.org/, което за цената си също е много симпатично, но малко ми пречи липсата на собствен storage (И откровено казано - работеше бавничко).
Подобно устройство може да е много неща - мултимедия, сторидж, работна станция.
Мен лично ми е най-интересн последния момент. Ако е произведено добре, това чудо е подходящо за огромно количество от слабо-натоварени работни места, които извършват някакъв скромен набор от дейности (маркиране в ресторант/'магазинчета' с touchscreen;монитор поръчки;т.н.). Може да му се закачи една голяма sd карта и да прави архиви на нея и куп други неща, за които не съм се сетил.
Интересно ми е да чуя странично мнение по въпроса - има ли потенциален интерес към подобни идеи или да си играя самичък като дойде?:)
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...
- paligire
- Регистриран: 08-11-2004 11:19
- Име: Nikola Paligorov
Никола Палигоров - Местоположение: Sofia
Re: Събирам мнения за отворения хардуер
Би било чудесно! Ако това заработи по нашите обекти (маркиране,поръчки...).Но дали е дурако устойчиво и бързо подменяно.
-
- Регистриран: 08-11-2004 16:57
- Име: Слав Димитров
- Контакти:
1. Къде ще се инсталира операционната система? (SD, NAND)
2. Каква ще бъде тя?
3. Варианти за поддръжка? (време за доставки, съвместимости по хардуерните версии..?)
4. СОМ портове ? (везна и фискално)
2. Каква ще бъде тя?
3. Варианти за поддръжка? (време за доставки, съвместимости по хардуерните версии..?)
1. Конкретното устройство има NAND. Аз лично бих сложил софтуера на него (sd се подважда), но това е въпрос на желание. На SD би могъл да е сложен ОС с инсталирани модули и да се сменя версия чрез нова карта.morphieus написа:1. Къде ще се инсталира операционната система? (SD, NAND)
2. Каква ще бъде тя?
2. Официално са обещали Ubuntu/Android 4.0. И за 2те софтуера е мой проблем и е въпрос по-скоро на ентусиазъм
3. Със сроковете е ... сложно, но при по-широка употреба може да се поръчат резервни бройки да седят - инвестицията е сравнително малка на фона на PC+Windows. Хардуерните варианти не те греят особено, понеже всичко е в 1 чип и операционната система се очаква да обира луфта. Понятието 'отворен хардуер' ще рече, че са публикувани официално спецификациите и е напълно реално да се произведат локално, ако е оправдано финансово.
4. Не ти трябват. Linux kernel не е писан от Microsoft и спокойно управлява виртуалните USB->RS232 без да трябват 1 купчина драйвери и да умират час по час и т.н. В най-лошия случай е въпрос на 1 ред да се 'стабилизират' по адрес на шината, но софтуера би могъл да проверява кое къде е и да не го грее.
Няма движещи се части и харчи пиково 10W - ако не отпои чип, е вечно. Подмяната ти е еквивалентна на преместване на SIM карта в телефон (+ бутон експорт/импорт на евентуална конфигурация, която е специфична за терминала).paligire написа:Би било чудесно! Ако това заработи по нашите обекти (маркиране,поръчки...).Но дали е дурако устойчиво и бързо подменяно.
Като цяло не съм изоставил Android проекта и мисля да има най-малкото работещ PocketSale като ми дойде платчицата. Ако ми хареса как мърда, може да направим 1 племенен съвет и да се мисли по-конкретно по нещата
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...
Таблет със същото CPU и капацитевен екран, памет и батерия струва 70-80$. А колегата Данчо си му е подкарал Убунту на подобен.
Таблета ми е A10 базиран, 1 GB DDR3 ( колко е DDR3 е друг въпрос ), 4 GB Nand.
Имам дистрибуция с работещо Ubunto 10.4 за него, дето съм го доправил където - каквото мога.
Вързва се без проблем с безжична мишка и клавиатура, но проблеми при A10 с Mali 400 се оказва HDMI-то , което не може да качи повече от 1024х600. ( поне не съм успял аз ).
Има съществени разлики на места, и не всичко върви спрямо очакваното.
Рядко се и компилират модули които да идват, когато ти трябват... Та - наистина ентусиазъм трябва.
По отношение на скоростта :
Таблета бутва за около 2-3 минути.
Текстов редактор го отварям около 10 секунди.
Графичен редактор го зареждам за към минута.
това се резултати при оптимизирана дистрибуция с доста процеси вън от играта.
Общото ми заключение е че въпреки добре изглеждащият на първо четене хардуер - за сериозна работа не може да става дума.
Компромисно решение е да се създаде Windows 2010 - Windows 2012 Server, като всички такива клиенти са Thin клиенти ползващи Remote Desktop. ( като и там има различни проблеми, които трябва да изтестваме и вземем на предвид ).
При тази ситуация с thin клиентите малко по-особена се случва мрежата с устройствата тъй като практически трябва да са закачени за сървъра а не за самото устройство ( то ще има вързан само монитор ( може и тъч скриин ), клавиатура и мишка ). освен ако не се разпише протокол и сървис за Client-Server принтиране в обратна посока ( което ще е интересна за реализация сложност ).
PS : по отношение на скоростта - реда на текущите процесори е :
A13 ( dual core CPU - 1 GHz / single core VGA ) - -10%
A10 ( dual core CPU - 1.2 GHz / dual core VGA ) - 0%
Tegra 3L ( quad core CPU - 1.4 GHz / 12 core VGA ) - +15%
RK3066 ( dual core CPU - 1.6 GHz / quad core VGA ) - +30%
Според мен е добре да се изчакат новите SoC процесори на Intеl и AMD ( които малко се забавиха ) и те горе-долу ще се държат като текущите едноядрени на 2GHz Celeron-и.
Имам дистрибуция с работещо Ubunto 10.4 за него, дето съм го доправил където - каквото мога.
Вързва се без проблем с безжична мишка и клавиатура, но проблеми при A10 с Mali 400 се оказва HDMI-то , което не може да качи повече от 1024х600. ( поне не съм успял аз ).
Има съществени разлики на места, и не всичко върви спрямо очакваното.
Рядко се и компилират модули които да идват, когато ти трябват... Та - наистина ентусиазъм трябва.
По отношение на скоростта :
Таблета бутва за около 2-3 минути.
Текстов редактор го отварям около 10 секунди.
Графичен редактор го зареждам за към минута.
това се резултати при оптимизирана дистрибуция с доста процеси вън от играта.
Общото ми заключение е че въпреки добре изглеждащият на първо четене хардуер - за сериозна работа не може да става дума.
Компромисно решение е да се създаде Windows 2010 - Windows 2012 Server, като всички такива клиенти са Thin клиенти ползващи Remote Desktop. ( като и там има различни проблеми, които трябва да изтестваме и вземем на предвид ).
При тази ситуация с thin клиентите малко по-особена се случва мрежата с устройствата тъй като практически трябва да са закачени за сървъра а не за самото устройство ( то ще има вързан само монитор ( може и тъч скриин ), клавиатура и мишка ). освен ако не се разпише протокол и сървис за Client-Server принтиране в обратна посока ( което ще е интересна за реализация сложност ).
PS : по отношение на скоростта - реда на текущите процесори е :
A13 ( dual core CPU - 1 GHz / single core VGA ) - -10%
A10 ( dual core CPU - 1.2 GHz / dual core VGA ) - 0%
Tegra 3L ( quad core CPU - 1.4 GHz / 12 core VGA ) - +15%
RK3066 ( dual core CPU - 1.6 GHz / quad core VGA ) - +30%
Според мен е добре да се изчакат новите SoC процесори на Intеl и AMD ( които малко се забавиха ) и те горе-долу ще се държат като текущите едноядрени на 2GHz Celeron-и.
Хммм ... принципно Ubuntu на мен никак не ми влиза в идеите за оптимизирана дистрибуция, но истината е, че това чудо преди да го пипна не мога да обещая какво може да се случи с него.
Варианта за Win Server тотално го отписвам, понеже най-дълбоката цел на начинанието е да се разведем някой хубав ден с Microsoft. Ако решението ще е зависимо от тях - и в момента има достатъчно количество PC на пазара (пък били те и втора ръка и с консумация 100-200W)
Варианта за Win Server тотално го отписвам, понеже най-дълбоката цел на начинанието е да се разведем някой хубав ден с Microsoft. Ако решението ще е зависимо от тях - и в момента има достатъчно количество PC на пазара (пък били те и втора ръка и с консумация 100-200W)
Тънките, клиенти имат проблем с разпознаването на кома, т.е. всички работят с кома на хост машината. За работни станции не стават. А и ако ще са thin клиент, защо да не е направен на linux, така ще се избегнат парите за 2008,2010 и т.н, както и закопуването на харддискове.
Споделете, ако не съм прав.
Споделете, ако не съм прав.
Два месеца работа с компютъра спестява два часа четене на документация
Трудно на този етап може да се отдръпнем от Microsoft, колкото и да ми се е искало.
Все има нещо недоправено по другите неща :
От гледна точка на цената на създаване на един продукт - най-евтино е под Windows, почти 4 пъти по-скупо до Linux, до 12 пъти по-скъпо под Android, и до 30 пъти по-скуъпо пълен крос-платформ.
От гледна точка на изчистването на една грешка и/или вмъкването на системно зависима функциа и/или устройство - под Windows е най-бързо, под Linux - поне 3 до 10 пъти по-бавно, под Android за сега е само в добрите помисли на Google подобни неща.
От гледна точка на стабилноста - трудно някой би ме убедил че има нещо по-стабилно от Windows за клиентски продукти. Нещата са известни, подводните камъни се местят лесно дори и от не добре обучени гмурци
От гледна точка на подръжката - Цената на разработчиците скача двойно, а на подръката тройно. Тъй като грешните стъпки под Linux и Android обикновено са и фатални или поне завършващи грозно - знанията на подръжката трябва да е много над начално ниво, което определя и по-висока цена.
От гледна точка на клиента - Създаването на продукт под Linux рядко би се приело добре от клиенти, които ползват компютрите си и за нещо друго, или водят комплекс от бизнес приложения. За Android - по-дружелюбен, но все още са в сила предните проблеми.
Всички тези проблеми проблеми костват наистина много ресурси, и крайния резултат е в пъти по-скъп отколкото ако е ползван Windows.
За жалост Android-ите за сега са само едни шарени играчки, а Linux-ите доста недодялани и зле подържани от към драйвери, библиотеки и съвместимост.
Предполагам нещата ще се поизчистят около следващата години около Android и може би ще видим и подръжка на повече устройства.
За сега - по чисто мои виждания под Linux и Android не може да се сътвори нещо голямо.
За прости програмки по 30-40 формички с прости контроли - става, за повече - предполагам по-нататък в развитието на тези две платформи. Обаче като опрем до "искам да работят една камара различни периферии" - там е гадост вече. А само маркиране ако е - може да се напише и на Java или Mono... Аз даже написах напълно функционираща напълна крос платформена ( Windows/Linux/Android/TV/BlackBerry/iOS история - но само маркира с баркод четец .. за принтиране неможе тъй лесно
Все има нещо недоправено по другите неща :
От гледна точка на цената на създаване на един продукт - най-евтино е под Windows, почти 4 пъти по-скупо до Linux, до 12 пъти по-скъпо под Android, и до 30 пъти по-скуъпо пълен крос-платформ.
От гледна точка на изчистването на една грешка и/или вмъкването на системно зависима функциа и/или устройство - под Windows е най-бързо, под Linux - поне 3 до 10 пъти по-бавно, под Android за сега е само в добрите помисли на Google подобни неща.
От гледна точка на стабилноста - трудно някой би ме убедил че има нещо по-стабилно от Windows за клиентски продукти. Нещата са известни, подводните камъни се местят лесно дори и от не добре обучени гмурци
От гледна точка на подръжката - Цената на разработчиците скача двойно, а на подръката тройно. Тъй като грешните стъпки под Linux и Android обикновено са и фатални или поне завършващи грозно - знанията на подръжката трябва да е много над начално ниво, което определя и по-висока цена.
От гледна точка на клиента - Създаването на продукт под Linux рядко би се приело добре от клиенти, които ползват компютрите си и за нещо друго, или водят комплекс от бизнес приложения. За Android - по-дружелюбен, но все още са в сила предните проблеми.
Всички тези проблеми проблеми костват наистина много ресурси, и крайния резултат е в пъти по-скъп отколкото ако е ползван Windows.
За жалост Android-ите за сега са само едни шарени играчки, а Linux-ите доста недодялани и зле подържани от към драйвери, библиотеки и съвместимост.
Предполагам нещата ще се поизчистят около следващата години около Android и може би ще видим и подръжка на повече устройства.
За сега - по чисто мои виждания под Linux и Android не може да се сътвори нещо голямо.
За прости програмки по 30-40 формички с прости контроли - става, за повече - предполагам по-нататък в развитието на тези две платформи. Обаче като опрем до "искам да работят една камара различни периферии" - там е гадост вече. А само маркиране ако е - може да се напише и на Java или Mono... Аз даже написах напълно функционираща напълна крос платформена ( Windows/Linux/Android/TV/BlackBerry/iOS история - но само маркира с баркод четец .. за принтиране неможе тъй лесно
оо, за тънки клиенти са супер.........ако поддържат бут през лан(никъде не намерих в описанието)
Здравейте, темата е старичка, но и аз се заглеждах по тези устройства, има ги много и с различни функционалности. Като цяло доста често се получава проблем с прегряването и лошото охлаждане, само не схванах защо на някои от тези устройства има охладители на процесора по голями от самото дъно, при положение, че същите компоненти са завряни в телефон, който даже е херметизиран, както и да е, от всички устройства които прегледах най добре като опции ми се стори едно нашенско творение - Olimex - https://www.olimex.com идеята е, че поне доставката ще е безпроблемна. Всичко е опен сорс и при желание може да се допише какво ли не.
Остана някой да си е играл с него защото аз не можах да стигна до свобондо време. Доколкото гледах има и варианти с ком порт.
Остана някой да си е играл с него защото аз не можах да стигна до свобондо време. Доколкото гледах има и варианти с ком порт.
Знам и за Olimex. Честно казано ми изглеждат солени, за това което предлагат (изключение може и правят моделите с rs232/часовник, но и там не съм сигурен).
Другия проблем с тях ми е поддръжката ... кат си купя нещо от китай - има поне 5 готови image-а с различни дистрибуции, готови за ползване. С нашенските не знам дали няма да опра до преоткриване на топлата вода ...
Другия проблем с тях ми е поддръжката ... кат си купя нещо от китай - има поне 5 готови image-а с различни дистрибуции, готови за ползване. С нашенските не знам дали няма да опра до преоткриване на топлата вода ...
Според мен е възможно да се наложи с каквото и да е устройство, при мен се е налагало с телефон. Не съм ги пробвал и мнението ми на дали ще е от най меродавните, но от приятели съм чувал за проблеми с прегряване на повечето китайски. Не съм им гледал сорса на нашите но на дали са писали нещо, по скоро само са добавили драйвери - възможно е и някой дтуг пач или хак да са вкарали.С нашенските не знам дали няма да опра до преоткриване на топлата вода ...